ORANGERY 
EXTENSION &
INTERNAL 
REMODELLING


HORSELL, SURREY

The Brief:

The family owners of this beautiful property in the home counties were keen to explore ways of increasing their kitchen-dining and living area, while protecting a mature Wisteria plant established on the rear of the property. Being situated in a conservation area, any modifications needed to be fully in keeping with the existing Edwardian villa property.

The Project:

With an enviable southerly aspect over the garden, we added an orangery extension to the rear, which enhanced the abundant natural light entering the property. We also remodelled the kitchen area to provide a larger kitchen-dining and living space. An independent utility room adjoined the kitchen, with separate side access installed.  

 

Mindful of protecting the large Wisteria, the entire floor of the extension was structurally engineered to float completely over the plant's root system, thereby avoiding any pressure on or damage to it. 

 

The Orangery was carefully designed to ensure it can be used year-round. While the glazing provides plenty of natural light, we also also used a lot of brickwork to boost the insulative properties of the structure. While the roof glass works to our principles of one third glazing, two-thirds insulated. With high levels of insulation included alongside the glazing, the room can maintain an ambient temperature year-round.

The Result:

The family now benefits from a light and spacious open plan area for the kitchen, dining and living, in a structure that compliments both the period property and its location.